Park Rieteiland IJburg

Park Rieteiland IJburg

Plaats

IJburg Amsterdam

Jaar

2016 – 2017

Opdrachtgever

Gemeente Amsterdam

 

Park Rieteiland IJburg

Plaats IJburg Amsterdam

Jaar 2016 – 2017

Opdrachtgever  Gemeente Amsterdam

 

opdracht

Park Rieteiland is het meest zuidelijke en kleinste eiland van IJburg nabij de Diemerzeedijk. Het ontwerp voor het parkje op de kop van het eiland voegt zich in het sfeerbeeld van het eiland met een miniatuur binnenduinlandschap waar glooiende grasheuvels, grassige paden en weidse zichten over het water de hoofdtoon voeren. In contrast met het ietwat aangeharkte karakter van IJburg wordt hier een natuurlijke groene oase ontwikkeld waar het gras mag bloeien en kinderen mogen ravotten buiten de gebaande paden.

ontwerp park landschap rieteiland amsterdam
park ontwerp rieteiland amsterdam landschap

tennis en kano

Een belangrijke ruimtelijke opgave is de inpassing van de nieuwe tennishal en kanoverenigingsgebouw. Met het toevoegen van verschillende zandheuvels vergroten we de ruimtelijke illusie in het parkje. Door de grondlichamen gedeeltelijk tegen de hal aan te leggen verzachten we de overgang tussen hal en landschap. Daarnaast zijn de wanden van de hal gebruikt voor diverse spelaanleidingen. Een zit-speel-glijbank, een tennisoefenmuur en een klimmuur.

natura 2000 

Aangezien het gebied onder natura 2000 valt en er stringente regels zijn voor de percentages verharding. Er dan ook geen paden aangelegd. Alleen de entreeroute van de kanovereniging wordt gemarkeerd door twee rijen betonplaten als een karrenspoor. Rondom de kanovereniging wordt zgn. verhard gras toegepast, om zo manoeuvreerruimte te hebben voor  het laden en lossen van de kano’s. 

karrespoor amsterdam rieteiland park landschap
beplanting brem rieteiland park landschap amsterdam

binnen­duin­land­schap

Uitgangspunt van het plan is een beplantingsbeeld dat aansluit bij een zandig (binnen)duinlandschap typologie met inheemse soorten op een geaccidenteerd terrein. Het gehele terrein wordt ingezaaid met verschillende grasmengsels. Op strategische plekken zijn heestergroepen met brem, meidoorn, vuurdoorn, gaspeldoorn gedacht om zo plekken te accentueren, windbescherming, en verzachting van de tennishal. Qua boomsoorten worden er populier, eik, den toegepast merendeel in meerstammige vorm. Naast inheemse struiken en de verschillende bloemrijke grasmengsels ontstaan door de hoogtes verschillende gradiënten en daarmee verschillende natuurlijke biotopen. Ten behoeve van de oeverzwaluw en het ijsvogeltje is een drijvend . ‘vogelbroedlodge’ ontworpen waar nestgelegenheid is voor de oeverzwaluw en het ijsvogeltje.

avontuurlijk spelen

In het ontwerp zijn op verschillende manieren spelaanleidingen ontwopren die de fantasie van kinderen stimuleert. Geen aangeharkte speeltuin, maar heuvels omvanaf te rennen, tunnels om doorheen te kruipen, zand, gras, prikkelsstruiken. Ook voor buitensporters zijn de objecten geschikt. Sit-ups, evenwichtsbalk, opdrukken enzovoort. Ook hier geen voorgeprogrammeerde objecten, maar multifunctioneel.

ism Mintske Sijsma en Wim Wijsman 

Testimonial

Interview Marjolein Bergsma, moeder met twee kinderen:

Marjolein is moeder van Koen (10) en Pien (6) en woont op 7 minuten loopafstand van het park. De kinderen vinden het er heerlijk en zij gaat ergens op een beschut plekje in het gras zitten. Ze vindt het mooi omdat het open en beschut is en er veel planten en bloemen staan. De ligging aan het water maakt het idyllisch en de kinderen kunnen er lekker rondrennen en spelen. Ze roemt de ruimtelijkheid van het park en dat de kinderen hun eigen fantasie kunnen gebruiken bij het spelen. Ze kunnen door een tunnel kruipen en zelf een wereld er omheen bedenken.
Ze heeft ook aan de kinderen gevraagd waarom ze het een leuke plek vinden. Koen (10) is blij dat er niet te veel toestellen staan en dat je er goed verstoppertje kan spelen. Hij vindt het lekker groen en maakt mooie foto’s van de dieren en de planten. Er zijn futen, kikkers, bijen, vliegjes en veel watervogels. Pien (6) vindt het klimrek leuk om trucjes op te doen en turnt met handstand in het gras. Ze vinden het ook leuk dat er een tennismuurtje is waar ze een balletje kunnen slaan. De kinderen gaan er ook op eigen houtje naar toe. Dat kan in IJburg!

 – Marjolein werkt bij de Nationale Opera als voorstellingsleider – 

PROJECTEN

 

alles   |   landschap   |   stad   |   tuin