Groenstructuur historische dijk
PlaatsHeerhugowaard/ Langedijk |
Jaar2017 – 2019 |
OpdrachtgeverHoogheemraadschap Noord Hollands Noorderkwartier |
Groenstructuur historische dijk
Plaats Heerhugowaard/ Langedijk
Jaar 2017 – 2019
Opdrachtgever Hoogheemraadschap Noord Hollands Noorderkwartier
opdracht
Het Hoogheemraadschap heeft, als hoeder voor de veiligheid van de dijken, nieuwe dijkveiligheidsnormen vastgesteld. Vanuit die normen zouden het merendeel van de bomen op de Westdijk langs het kanaal Alkmaar Kolhorn gekapt moeten worden. Dat dit grote consequenties heeft voor de beleving en beeld van de dijk en de omgeving werd duidelijk tijdens een dijkenlab, georganiseerd door de Cultuurcompagnie in 2016. Tijdens dit dijkenlab, waar Marlies van Diest als gespreksleider was aangesteld, werd duidelijk dat compenserende maatregelen gewenst zijn.
onderzoek
In 2017 heeft Marlies van Diest, samen met Rob Aben landschapsarchitectuur een nauwkeurig onderzoek verricht naar de waarden van de bomen en de dijk concluderend met een vijftal aanbevelingen waarmee de kernwaardes van de dijk kunnen worden behouden.
slimme keuzes
Door in te zetten op de continuïteit van de dijk en ‘slim’ om te gaan met de randvoorwaarden vanuit de dijkveiligheid bleek het toch mogelijk een nieuwe boomstructuur op de dijk te realiseren.
oud-Hollands landschapsbeeld
De toepassing van knotwilgen en knot-elzen bleek én dijktechnisch mogelijk en maakte dat het noord-hollandse landschapsbeeld kon worden geraliseerd. Met name rond het duizend eilanden rijk, waar het Broekerveilingmuseum boottochten organiseert versterkt deze groenstructuur het museale beeld van dit bijzondere landschap. Het meenemen van dijkvak sectie 12, waar tot dan toe geen bomen stonden, maakt dat de dijk meer dan voorheen als één doorgaande dijkstructuur te ervaren is.
Uiteindelijk is er in het definitief ontwerp met een kap van 770 bomen ruimte gevonden voor de aanplant ruim dubbel zoveel nieuwe bomen en heesters.
Ism Rob Aben landschapsarchitectuur, Gert-Jan Lith Lith advies